WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?
Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.
Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.
Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.
WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?
Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.
Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.
Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.
SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?
Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.
Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.
Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.
SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?
Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.
Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.
Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.
ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...
Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.
Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.
ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...
Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.
Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.
DEGUSTACJA WHISKEY
Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.
Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.
Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję degustacji...
DEGUSTACJA WHISKEY
Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.
Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.