WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?

Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.

Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.

Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.

 

WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?

Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.

Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.

Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.

 
 
parallax background
 

SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?

Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.

Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.

Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?

Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.

Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.

Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.

 
parallax background

ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...

Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.

Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.

ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...

Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.

Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.

 
 

DEGUSTACJA WHISKEY

Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.

Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.

Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję degustacji...

DEGUSTACJA WHISKEY

Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.

Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.

Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję degustacji...

 
deg-1

1. Szkło

Najpopularniejszym szkłem do testowania whiskey jest kieliszek typu snifter, natomiast jeżeli wygodniej jest Ci pić whiskey w zwykłym shorcie - nie krępuj się, prawdziwi Amerykanie też tak robią.
deg-2

2. Popatrz

Zanim dodasz lód sprawdź, jak alkohol zachowuje się na szkle. Bardziej oleiste whiskey będą zostawiać spore smugi. Zazwyczaj te trunki są cięższe w smaku, mocniejsze i bogatsze.
deg-3

3. Powąchaj

Alkohol stanowi sporą część whiskey. Jest to wyczuwalne szczególnie wtedy, gdy butelka otwierana jest po raz pierwszy. Odsuń się na moment i weź dwa wdechy, a następnie powąchaj jeszcze raz.
deg-4

4. Woda

Przed skosztowaniem bourbona weź łyk wody! Whiskey warto delektować się czystym, niezakłóconym innymi aromatami i smakiem.

deg-5

5. Pierwszy łyk

Delektuj się whiskey już od pierwszego łyku. Skup się na chwilę i zastanów się, co czujesz.
deg-6

6. Finish

Przełknij whiskey, poczuj jak wraz z upływem czasu zmienia on swój smak
deg-7

7. Weź kolejny łyk

Nie szukaj wyszukanych słów, których nikt nie zrozumie. Słowa takie jak słodki, owocowy, dymny czy kawowy zupełnie wystarczą, by barman określił, jaki alkohol może Ci smakować.
deg-8

8. Powtarzaj

Pamiętaj o tym, by porównywać smaki, które znasz z tymi, które dopiero odkrywasz. Na początku wybieraj różnorodne rodzaje, a kilka butelek później będziesz już świadomym wielbicielem whiskey.
deg-1

1. Szkło

Najpopularniejszym szkłem do testowania whiskey jest kieliszek typu snifter, natomiast jeżeli wygodniej jest Ci pić whiskey w zwykłym shorcie - nie krępuj się, prawdziwi Amerykanie też tak robią.
deg-2

2. Popatrz

Zanim dodasz lód sprawdź, jak alkohol zachowuje się na szkle. Bardziej oleiste whiskey będą zostawiać spore smugi. Zazwyczaj te trunki są cięższe w smaku, mocniejsze i bogatsze.
deg-3

3. Powąchaj

Alkohol stanowi sporą część whiskey. Jest to wyczuwalne szczególnie wtedy, gdy butelka otwierana jest po raz pierwszy. Odsuń się na moment i weź dwa wdechy, a następnie powąchaj jeszcze raz.
deg-4

4. Woda

Przed skosztowaniem bourbona weź łyk wody! Whiskey warto delektować się czystym, niezakłóconym innymi aromatami i smakiem.

deg-5

5. Pierwszy łyk

Delektuj się whiskey już od pierwszego łyku. Skup się na chwilę i zastanów się, co czujesz.
deg-6

6. Finish

Przełknij whiskey, poczuj jak wraz z upływem czasu zmienia on swój smak
deg-7

7. Weź kolejny łyk

Nie szukaj wyszukanych słów, których nikt nie zrozumie. Słowa takie jak słodki, owocowy, dymny czy kawowy zupełnie wystarczą, by barman określił, jaki alkohol może Ci smakować.
deg-8

8. Powtarzaj

Pamiętaj o tym, by porównywać smaki, które znasz z tymi, które dopiero odkrywasz. Na początku wybieraj różnorodne rodzaje, a kilka butelek później będziesz już świadomym wielbicielem whiskey.