WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?
Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.
Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.
Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.
WŁAŚCIWIE DLACZEGO BOURBON?
Ponad 145 rodzajów whiskey, dzięki której RDZA zawdzięcza swoją nazwę. Rockowy klimat i industrialne wnętrze. Prawdziwy whiskey house w centrum Rzeszowa, a naszą główną domeną jest bourbon.
Bourbon to alkohol, którego smak możesz degustować z przyjemnością. Serio! Wyczuwalna słodycz odpowiada naszym polskim podniebieniom. Bourbon nabiera charakteru podczas procesu maturacji (tzn. starzenia). Mocny aromat to zasługa nowych, dębowych beczek, w których alkohol leżakuje.
Właśnie dlatego bourbon jest alkoholem dla ludzi, a jego picie nie wymaga specjalnej ceremonii - to alkohol, który ma podkreślić dobrą atmosferę spotkania.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?
Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.
Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.
Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ AMERYKAŃSKA WHISKEY?
Wśród kolonistów byli Szkoci i Irlandczycy, którzy wodę życia znali od zarania dziejów. Jednak na nowych ziemiach uprawa jęczmienia nie szła tak dobrze, a co za tym idzie, nie było surowca do produkcji whiskey.
Dlatego do produkcji whiskey wykorzystano zboże, którego na nowym lądzie było pod dostatkiem, czyli kukurydzę. Mniej wymagająca, a bardzo wszechstronna kukurydza została głównym składnikiem amerykańskiej whiskey. To właśnie kukurydza odpowiada za słodką nutę bourbona.
Dokładnym miejscem narodzin bourbona jest środkowo-wschodni stan Kentucky, gdzie obecnie znajduje się aż 95% amerykańskich destylarni. Kentucky otrzymało od natury idealny klimat i najczystszą wodę z wapiennych gór, które są niezbędne do produkcji najlepszego bourbona na świecie.

ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...
Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.
Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.


Produkcja musi odbywać się na terenie USA.

Leżakowany w nowych beczkach z amerykańskiego dębu.

Zrobiony z minimum 51% kukurydzy.

Beczkowany z mocą nie większą niż 62,5%.

Butelkowany z minimalną mocą 40%.

ŻEBY BOURBON, BYŁ BOURBONEM...
Dziś bourbon to dobro narodowe USA. O ile każdy bourbon to whiskey, to nie każda whiskey jest bourbonem. W tej sprawie powstała uchwała Kongresu Stanów Zjednoczonych, która określiła warunki, jakie musi spełniać alkohol, by mógł nosić miano bourbona.
Przede wszystkim składniki: 100% naturalnych surowców, w tym minimum 51% stanowi kukurydza. Alkohol dojrzewa w świeżo wypalonych beczkach z amerykańskiego dębu. Minimalna moc, z jaką butelkowany jest bourbon wynosi 40%. Na moc i smak bourbona mają wpływ m.in proporcja surowców, okres leżakowania i proces destylacji.


Produkcja musi odbywać się na terenie USA.

Leżakowany w nowych beczkach z amerykańskiego dębu.

Zrobiony z minimum 51% kukurydzy.

Beczkowany z mocą nie większą niż 62,5%.

Butelkowany z minimalną mocą 40%.
DEGUSTACJA WHISKEY
Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.
Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.
Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję degustacji...

DEGUSTACJA WHISKEY
Przekonaj się, jak smakuje amerykańska whiskey - przyjdź na degustację do RDZY. Z przyjemnością wprowadzimy Cię do świata bourbona w Rzeszowie. Przekonasz się, jak czas leżakowania, różnice w procesie produkcji czy niewielka zmiana w proporcji ziaren wpływa na aromat i smak alkoholu.
Degustacja whiskey w RDZY to próbowanie i cieszenie się alkoholem. Dlatego nasi barmani pokażą Ci, jak pić whiskey oraz opowiedzą najciekawsze historie dotyczące bourbona.
Poniżej przedstawiamy krótką instrukcję degustacji...

1. Szkło

2. Popatrz

3. Powąchaj

4. Woda

5. Pierwszy łyk

6. Finish

7. Weź kolejny łyk

8. Powtarzaj

1. Szkło

2. Popatrz

3. Powąchaj

4. Woda

5. Pierwszy łyk

6. Finish

7. Weź kolejny łyk
