parallax background

MIESZAĆ KAŻDY MOŻE?

Nierozerwalną częścią RDZY są cocktaile. Historie o pochodzeniu tych mieszanych napitków są różne i niejednoznaczne.

Nazwa w języku angielskim oznacza „ogon koguta” i najczęściej jest wiązana z walkami kogutów w USA i krajach anglosaskich. Zwyczajem było sporządzanie, przez właściciela zwycięskiego koguta, napoju z różnych trunków dla kibiców walki.

Bajecznie cocktail opisuje Julian Tuwim w „Polskim słowniku pijackim i antologii bachicznej” wydanym w 1935 roku - "Cocktail - dosłownie znaczy koguci ogon; więc ile ów ogon posiada piórek, tyle niby odmian trunków składa się na cocktail." i o tym właśnie należy pamiętać!

Cocktail jest napojem mieszanym, łączącym różne ingrediencje, nie tylko alkoholowe! A samo przyrządzanie świetnych cocktaili, to prawdziwa i trudna sztuka!

MIESZAĆ KAŻDY MOŻE?

Nierozerwalną częścią RDZY są cocktaile. Historie o pochodzeniu tych mieszanych napitków są różne i niejednoznaczne.

Nazwa w języku angielskim oznacza „ogon koguta” i najczęściej jest wiązana z walkami kogutów w USA i krajach anglosaskich. Zwyczajem było sporządzanie, przez właściciela zwycięskiego koguta, napoju z różnych trunków dla kibiców walki.

Bajecznie cocktail opisuje Julian Tuwim w „Polskim słowniku pijackim i antologii bachicznej” wydanym w 1935 roku - "Cocktail - dosłownie znaczy koguci ogon; więc ile ów ogon posiada piórek, tyle niby odmian trunków składa się na cocktail." i o tym właśnie należy pamiętać!

Cocktail jest napojem mieszanym, łączącym różne ingrediencje, nie tylko alkoholowe! A samo przyrządzanie świetnych cocktaili, to prawdziwa i trudna sztuka!

 
 

SŁOWNIK POJĘĆ BARMAŃSKICH

Kultura cocktailowa rozwija się coraz szybciej, a nowomowa barmańska razem z nią. Zapoznaj się z kilkoma popularnymi zwrotami i nie daj się zaskoczyć barmanowi!

STIR

mieszanie składników w szklanicy za pomocą łyżki barmańskiej

SHAKE

inaczej wstrząsanie cocktailu w szejkerze

SOUR MIX

połączenie syropu cukrowego i soku z cytryny lub limonki

TOP UP

uzupełnianie szkła do pełna ostatnim składnikiem

BITTER

gorzkie krople dodawane po to, by drink miał odpowiedni balans

TWIST

wariacja barmana na temat klasycznego cocktailu

GARNIROWANIE

dekorowanie cocktailu i naczynia, w którym jest serwowany

SŁOWNIK POJĘĆ BARMAŃSKICH

Kultura cocktailowa rozwija się coraz szybciej, a nowomowa barmańska razem z nią. Zapoznaj się z kilkoma popularnymi zwrotami i nie daj się zaskoczyć barmanowi!

STIR

mieszanie składników w szklanicy za pomocą łyżki barmańskiej

SHAKE

inaczej wstrząsanie cocktailu w szejkerze

SOUR MIX

połączenie syropu cukrowego i soku z cytryny lub limonki

TOP UP

uzupełnianie szkła do pełna ostatnim składnikiem

BITTER

gorzkie krople dodawane po to, by drink miał odpowiedni balans

TWIST

wariacja barmana na temat klasycznego cocktailu

GARNIROWANIE

dekorowanie cocktailu i naczynia, w którym jest serwowany

SZKLANKI I KIELISZKI?

To nie takie proste...

Szkło jak potocznie je nazywamy, niesie ze sobą wiele historii i nieocenioną wartość dodaną.

Zapytacie jaką? Już śpieszymy z odpowiedzią! Czy zastawialiście się kiedykolwiek, czy klasyczne cocktaile prezentowałyby się tak samo dobrze gdybyśmy serwowali je wszystkie w takich samych szklankach? Czy twój ulubiony cocktail smakowałby równie wyśmienicie? Możliwe, ale nie byłby już w żaden sposób wyjątkowy i straciłby swój charakter...

Szkło determinuje wiele kwestii związanych z przygotowaniem i podawaniem cocktaili. Ich nazewnictwo i rozmaitość może peszyć, dlatego podpowiadamy, w czym najlepiej serwować i do jakiego szkła najlepiej pasują konkretne cocktaile.

 

SZKLANKI
I KIELISZKI?

To nie takie proste... Szkło jak potocznie je nazywamy, niesie ze sobą wiele historii i nieocenioną wartość dodaną.

Zapytacie jaką? Już śpieszymy z odpowiedzią! Czy zastawialiście się kiedykolwiek, czy klasyczne cocktaile prezentowałyby się tak samo dobrze gdybyśmy serwowali je wszystkie w takich samych szklankach? Czy twój ulubiony cocktail smakowałby równie wyśmienicie? Możliwe, ale nie byłby już w żaden sposób wyjątkowy i straciłby swój charakter...

Szkło determinuje wiele kwestii związanych z przygotowaniem i podawaniem cocktaili. Ich nazewnictwo i rozmaitość może peszyć, dlatego podpowiadamy, w czym najlepiej serwować i do jakiego szkła najlepiej pasują konkretne cocktaile.

szklanka-1

COPA

(Aperol Spritz, Copa Finlandia)
szklanka-2

HURRICANE

(Sex on the beach, Pink Panther)
szklanka-3

HIGHBALL

(Mojito, Cuba Libre)
szklanka-4

SHORT/OLD FASHIONED

(Whiskey Sour, White Russian)

szklanka-5

COCKTAIL GLASS

(Manhattan, Lipstick)
szklanka-6

JAR

(Lynchburg Lemonade,
Bulleit in the Jar)
szklanka-7

COLLINS

(Tom Collins, Mocktails)
szklanka-8

SNIFTER

(szkło do degustacji whiskey)
szklanka-1

COPA

(Aperol Spritz, Copa Finlandia)
szklanka-2

HURRICANE

(Sex on the beach, Pink Panther)
szklanka-3

HIGHBALL

(Mojito, Cuba Libre)
szklanka-4

SHORT/OLD FASHIONED

(Whiskey Sour, White Russian)
szklanka-5

COCKTAIL GLASS

(Manhattan, Lipstick)
szklanka-6

JAR

(Lynchburg Lemonade,
Bulleit in the Jar)
szklanka-7

COLLINS

(Tom Collins, Mocktails)
szklanka-8

SNIFTER

(szkło do degustacji whiskey)